[...] glikogenu zagadnienie. Na koniec dodam, iż fruktoza oczywiście nie jest optymalnym „paliwem” dla sportowca, a szczególnie w dużej dawce (a to wiadomo przynajmniej od 30-40 lat). Nie uważam też, aby glukoza była szczególnie korzystna. Kulturysta (i każda osoba szanująca zdrowie) najbardziej skorzysta na podaży węglowodanów o wolniejszej kinetyce [...]
[...] 3 minuty mężczyźni ćwiczyli 3 x w tygodniu jedna grupa stosowała 3 x w tygodniu pseudo-FBW (nogi, push, pull), druga stosowała trening przypominający 3 dniowego splita (klatka, plecy, nogi) Mężczyźni trenowali średnio 4,2±2,4 roku, ich całkowity staż wynosił od 1,5 do 10 lat treningu. Grupa „siłowa” stosowała następujący trening: [...]
[...] rodzaje wysiłków, ostatnia funkcjonowała, jako kontrolna. W eksperymencie wzięły udział silnie otłuszczone osoby (od 43.7% do 46.5% tkanki tłuszczowej), w wieku powyżej 50 lat (miały w zależności od grupy 52-55 lat). Jak wyglądały ćwiczenia? Grupa treningu aerobowego – wykonywała 30 minutowy trening na bieżni z intensywnością 60% HRR [...]
[...] dawkowania). Co dalej: cykl przedstawiony w artykule niekoniecznie jest optymalny? Dlaczego? Powrót do równowagi po ingerencji hormonalnej trwa wiele miesięcy (czasem kilka lat). Dlatego wdrażanie PCT („odblokowania”) po takim cyklu nic nie da. Tak samo odwrócenie wpływu na receptory androgenowe może zająć o wiele więcej czasu, niż [...]
[...] hiperandrogeniczności rodzaju 46 XY wynikającej z nieprawidłowego rozwoju płci wynosi 7 na 1000, czyli sto czterdzieści razy więcej niż w populacji ogólnej! W polskiej nomenklaturze nazywa się podobny zespół jako ZRP (zaburzenia rozwoju płci) z kariotypem 46,XY. Kiedyś używano określenia obojnactwo rzekome męskie. Jak odnieść wartość 3,08 nmol/L [...]
[...] W wielu badaniach mężczyznom musiano przestać podawać testosteron, bo ich poziom hematokrytu przekroczył 54%. Najgorsze skutki testosteron przynosi mężczyznom w wieku 60-75 lat. Wzrost poziomu hematokrytu u mężczyzn poniżej 35 lat nie był spektakularny. Żaden z nich nie osiągnął poziomu 54%. Z kolei: aż 83% starszych mężczyzn w grupie 25 mg [...]
[...] 1% pacjentów było otyłych, a 37,9% miało nadwagę. Czy więc sauna odchudza? W badaniu polskich naukowców z 2014 roku D. Gryka i wsp. wzięło udział 16 mężczyzn w wieku 20-23 lata. Ukończyli oni 10 sesji fińskiej sauny, z częstotliwością co 1-2 dni. Średnia temperatura wynosiła 90±2°C, zaś wilgotność 5-16%. Za każdym razem mężczyźni spędzali w [...]
[...] 3 minuty, mężczyźni ćwiczyli 3 x w tygodniu, jedna grupa stosowała 3 x w tygodniu pseudo-FBW (nogi, push, pull), druga stosowała trening przypominający 3-dniowego splita (klatka, plecy, nogi). Wyniki: Grupa siłowa poprawiła wyciskanie sztangi leżąc o 13% (początkowo 104.8±26.6 kg, na końcu: 115.9±21.5 kg), Grupa kulturystyczna poprawiła [...]
[...] sprzyja powtarzającym się infekcjom oraz zwiększa stres (Walsh i wsp. 1998). Zwalczanie infekcji stanowi dla organizmu dodatkowe wyzwanie, co sprzyja przetrenowaniu. Dlatego też po ciężkim treningu często można zachorować (inna kwestia podatności wynika z chwilowej supresji układu odpornościowego po wysiłku). Teoria przetrenowania nr 5: [...]
[...] odpowiadają za podstawowy wydatek energetyczny, a większość energii zużywamy wtedy, gdy nic nie robimy. Im więcej mięśni, tym więcej energii jest zużywane, w tym tłuszczów. Dlatego takim nieporozumieniem są diety 1200 kcal dla osoby, której zapotrzebowanie przekracza znacznie 2000 kcal. W odróżnieniu od diet hipokalorycznych lub VLCD, czyli tych [...]
[...] Należy pamiętać, iż proces zniszczeń w wątrobie nie musi manifestować się przez wiele miesięcy. W jednym z badań pacjent doczekał się potężnych skutków ubocznych. 35-latek stosował: sterydy przez 15 lat cykle trwające po 8 tygodni, z przerwą 2 tygodnie pomiędzy oralne środki: stanazolol oraz oxymetholone (anapolon) iniekcyjne: nandrolone, [...]
Zanim przejdziemy dalej... w perspektywie kilku lat życia nie ma aż takiego znaczenia, czy pijesz napoje „chemiczne”, czy „naturalne”. Nie ma znaczenia czy cukier ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy [...]
Nie ma znaczenia, ile masz lat. Udowadnia to pochodzący ze Szwecji 65-letni zawodowy kulturysta - Andreas Cahling. Z pewnością najwięksi fani wiedzą, że szczyt swojej kariery przeżywał w latach siedemdziesiątych. Andreas zaczął trenować na siłowni, gdy miał zaledwie jedenaście lat, aby zwiększyć swoją siłę w zapaśnictwie i judo. Po licznych [...]
[...] nagłówki? Czy jedzenie owoców sprzyja cukrzycy? W okresie od czerwca 2004 r. do lipca 2008 r. w ogólnokrajowym badaniu wzięło udział 0,5 miliona dorosłych w wieku 30-79 lat (średnio w wieku 51 lat) z dziesięciu różnych miejscowości w Chinach. Podczas trwających około 7 lat obserwacji odnotowano 9 504 nowych przypadków cukrzycy z grupy 482 [...]
[...] iż twoje nerki zniszczą proteiny. Jedyne, co na razie udowodniono, to iż nerki oraz serce szybko niszczy nadciśnienie tętnicze. Wielu kulturystów umiera przedwcześnie nie dlatego, iż sięga po „szejki proteinowe”, wołowinę czy kurczaka, ale dlatego, iż przesadza z trenbolonem, testosteronem, nandrolonem, insuliną i hormonem wzrostu, hodując [...]
[...] dolarów, co wydaje mi się 10-krotnie przesadzoną kwotą). Kosztowało go to tysiące dolarów. W odróżnieniu od większości kanałów w tym serwisie, Greg opiera się na ponad 30 latach treningu, a to iż nie jest tylko kulturystą podnosi wartość jego wypowiedzi. Nadużywanie spalaczy Greg Doucette powiedział dobitnie: „Od początku redukcji zaczynasz [...]
Mimo upływu lat ludzie nadal podążają za modą, w niektórych przypadkach może być to groźne dla życia. Tak stało się z robieniem fotografii zwanych selfie, często w różnych niebezpiecznych okolicznościach. Co roku słyszy się o młodych ludziach, którzy spadli z budynku, utopili się lub stracili życie w inny efektowny sposób, bo „chcieli mieć to [...]
[...] czy korzystniejsza jest duża ilość protein, czy niska ilość węglowodanów przy redukcji tkanki tłuszczowej? W badaniu wzięło udział 132 uczestników w średnim wieku 50 ± 12 lat, wadze ciała 107 ± 20 kg oraz BMI=37 ± 6 kg/m(2), masie tłuszczu 47,5 ± 11,9 kg. Porównano efekty diet po 3 i 12 miesiącach. Były to: dieta o normalnej zawartości protein [...]
[...] zajmuję, ponieważ wszystkie wyniki były 2x wyższe, niż normalnie. Dlaczego? Bo kości też adaptują się do rosnącego obciążenia, szczególnie jeśli trening kontynuuje się 10-15 lat. Nie wystarczy nawet 48 tygodni treningu, co stwierdzono w badaniach naukowych. Nieważne, czy kobiety wykonywały skoki na skakance, bieg z wysokim unoszeniem kolan, [...]
[...] od 9 do 34.5% dobowej podaży energii z tłuszczów (od 9 do 124 g dziennie). I tu ważna uwaga - z proporcji makroskładników można się domyśleć, iż badania były prowadzone w latach 80. i 90. XX wieku, gdyż jako źródło energii dominują węglowodany. Obecnie proporcje znacząco przesunęły się na pozyskiwanie energii z tłuszczów. Na przykład w badaniu [...]